Starten met Python leren: het stappenplan (2022)

Python is momenteel één van de meest populaire talen om mee te programmeren. Dit is niet voor niets, want Python is relatief eenvoudig om te leren en biedt veel mogelijkheden aan.

Ben je benieuwd waarom Python zo populair is geworden? Of wil je in 2022 starten met Python programmeren? Lees dan gauw verder! In dit blogartikel geven we je een overzicht van de snelste manieren om Python te leren. Daarnaast bespreken we met wat goede leerplekken om mee te beginnen.

Wat Is Python?

Python is een open-source, high-level programmeertaal. Verschenen in het jaar 1991 door de Nederlandse programmeur Guido van Rossum (yay Nederland!). Het is ontworpen voor gratis en makkelijk gebruik, en staat op het moment bekend als de een na meest gebruikte programmeertaal na Javascript.

“Now, it’s my belief that Python is a lot easier than to teach to students programming and teach them C or C++ or Java at the same time because all the details of the languages are so much harder. Other scripting languages really don’t work very well there either.”

– Guido van Rossum

Python Features

  • “Makkelijk programmeren”: Het is makkelijk te begrijpen, maar het allerbelangrijkste is dat de syntax goed te onthouden is en er heel ver in voor staat vergeleken met andere programmeertalen. Het is de perfecte beginner programmeertaal en de basics zijn al te leren in een paar dagen tegenwoordig! Het echt meesteren van de programmeertaal is natuurlijk wel iets meer tijd kostend, maar voor beide gevallen bestaat er gelukkig deze blog.
  • Gratis en Open-Source: Python’s broncode is beschikbaar op Python’s Github Repository, beschikbaar voor iedereen om het gratis te installeren en in te zien. Zou je later al veel ervaring hebben opgebouwd, kan je zelfs je eigen code suggereren in het project.
  • Geïnterpreteerde programmeertaal: In een gecompileerde taal, zoals C++ of Java, vertaalt de doelmachine het programma direct. In een geïnterpreteerde taal wordt de broncode niet rechtstreeks vertaald door de doelcomputer. In plaats daarvan leest en voert een ander programma, of de interpreter, de code uit. Dit heeft veel voordelen maar daarbij ook enige nadelen.
  • Objectgeoriënteerde taal: Een van de belangrijkste kenmerken van Python is objectgeoriënteerd programmeren. Python ondersteunt objectgeoriënteerde taal en klassen, objecten, functies en nog veel meer.
  • High-level programmeertaal: Python is een high-level language. Dit betekent dat als we aan het schrijven zijn we minder moeite hoeven te doen voor wat al voor ons wordt gedaan, zoals memory management.

“Waar wordt Python programmeren nou gebruikt dan?”

Python is een veelzijdige taal die voor heel veel wordt gebruikt. In de onderstaande lijst zal ik wat voorbeelden geven van situaties waarin Python kan worden ingezet, maar wil ik het wel houden tot het bereik waar je ook echt goed geld mee kan verdienen.

Hopelijk motiveert deze informatie je om zelf aan de slag te gaan met Python!

Web development

Python wordt heel vaak gebruikt voor Web Development, zoals voor bedrijven als Spotify, Instagram en zelfs Google. Er zijn verschillende frameworks die gebruikt worden voor Web Development in Python, maar die ik wil aanraden zijn Django en Flask.

Het is heel vaak gebruikt zakelijk dus er is zeker werk voor – maar je kan met deze skill ook heel goed freelancen of iets voor jezelf persoonlijk maken. Dit is iets wat de andere sectoren missen.

Python Leren - Top 4 backend web development languages van Intellipaat: 1. Python, 2. PHP, 3. Java, 4. C#
Credit: Intellipaat
Salaris – Python Web Developer

De gemiddelde brutosalarissen van Web Developers zijn:

Junior Backend Developer: €2.658,- per maand
Backend Developer: €3.728,- per maand
Senior Backend Developer: €6.054,- per maand

Full Stack Developer: €5.760,- per maand
Bron: Glassdoor

Data Analysis

Wat Data Analysis is? Data analysis is het verkrijgen, inbeelden en presenteren van data. Data Analysis is nu ook een trend wat maar blijft groeien, en het is verwacht dat dat zo doorgaat de komende 5 jaar. Het is enorm handig met een grote toekomst in de sector, en zeker veel vraag naar!

Python Leren - Data analysis uitleg herhalend ritme: 1. Discovery (State problem & collect Data, 2. Data prep, 3. Plan model (explore/transform Data), 4. Build Model, 5. Communicate results / publish insights, 6. Measure effectiveness / apply live
Credit: DataScienceCentral

Salaris – Python Data-Analist

Het gemiddelde brutosalaris van een data-analist is: €4.080,- euro per maand.
Bron: Glassdoor

Machine Learning

"Machine Learning is een soort kunstmatige intelligentie (AI), die het mogelijk maakt voor computers functies te leren zonder codering op vorm van gegeven data" 

Je kan al raden hoe handig dit is en dat er op het moment van schrijven enorm veel vraag naar is, het is een groeiende industrie en dat blijft het ook tegenwoordig . Als ik zelf moest gokken, is dit het pad met het meeste toekomst in zicht, omdat ML ook een stap naar AI is.

Python Leren - Machine Learning paden naar: Data Mining, Algorithm, Classification, Learning, Neural Networks, Deep Learning, AI, Autonomous
Credit: Shutterstock
Salaris – Machine Learning Engineer

Het gemiddelde brutosalaris van een Machine Learning Engineer is: €5.292,- euro per maand.
Bron: Glassdoor

Makkelijk Stappenplan in Python Leren

Python is een populaire programmeertaal en dat is niet voor niets. Python leren daarbij is heel eenvoudig, maar toch krachtig genoeg om uitdagende projecten mee uit te voeren. In deze stappenplan leg ik stap voor stap uit hoe je kan gaan leren om in Python te gaan programmeren. Als je volgt wat ik beschrijf, dan ben je over enkele weken al bezig met je eerste Python-programma’s!

Python Leren - Roadmap Python leren van http:/roadmap.sh
Credit: Roadmap.sh

Python Leren – Stappenplan

Stap #1: Kies het juiste leerplatform

Als je geïnteresseerd bent in het leren programmeren in Python, zijn er verschillende platforms die je de middelen en ondersteuning kunnen bieden die je nodig hebt. Om het beste Python leerplatform voor je behoeften te kiezen, is het belangrijk om rekening te houden met uw ervaringsniveau, gewenste leerstijl en budget.

Je gaat ook wel merken dat iedereen je een ander antwoord gaat geven als je vraagt wat het juiste leerplatform is, geloof me ik was er ook. Het belangrijkste is dat je een platform kiest, en daarmee blijft doorgaan. Ik wil je daarbij dus een paar gratis suggesties geven, met ook een paar leerplatformen voor ervaren developers.

Voor beginners die net leren Python programmeren:
Python For Everybody
Think Python 3
Automate The Boring Stuff with Python

Perfect voor ervaren developers, die nog wel Python moeten leren:
Officiele Python docs tutorial
Python Notes van Thomas Cokelaer

Youtube / Video tutorials:
Corey Schafers’ Tutorial for Beginners playlist
FreecodecampFull Python course
Sentdex beginner Python tutorials playlist

Stap #2: Maak elke dag tijd vrij om Python te leren

Elke dag tijd vrijmaken om Python te leren is om meerdere redenen belangrijk.

Ten eerste kunt u hiermee op de hoogte blijven van de nieuwste functies en updates van de taal.
Ten tweede helpt het je om je vaardigheden te verbeteren en vaardiger te worden in het gebruik van Python.
En tot slot geeft het je de mogelijkheid om te netwerken met andere Python ontwikkelaars en te leren van hun ervaringen.

Ik zelf, en nu nog steeds soms, maak de fout dat ik te veel achter elkaar leer. Dit is eigenlijk niet de bedoeling wat ik had uitgelegd in mijn “7 tips voor Python” post, maar raad voor iedereen aan minimaal 2 uur per dag Python te leren.

Hoewel er veel manieren zijn om Python te leren, is het regelmatig tijd maken om Python te leren een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat je Python effectief kunt gebruiken.

Stap #3: Vind een Python community om je op weg te helpen

Als je nieuw bent in Python, kan het soms lastig zijn om de juiste community te vinden die je kan helpen met je problemen en vragen. Ik ga je laten zien waar je makkelijk online Python communities kunt vinden die je op weg kunnen helpen bij het leren van python.

De eerste plek waar je moet zoeken is het officiële python-forum. Dit is een geweldige plek om vragen te stellen over python en je problemen op te lossen. Het forum is ook een goede plek om andere Python gebruikers te ontmoeten en tips en tricks van elkaar te leren.

De tweede plek, waar ik zelf een onnodig aantal berichten in stuur, is de Python Discord server. Het heeft verschillende kanalen over verschillende onderwerpen rond Python, en ook een heel goed support systeem dus je kan er goed bij voor ondersteuning bij het debuggen van je code.

De derde en laatste plek, is de /r/learnpython subreddit. Heel handig om al gestelde vragen te vinden, en er zit in het algemeen heel informatie al voor je klaar. Een kleine extra tip van mij, is als ik een subreddit zie die me handig lijkt, dat ik alle posts van All Time filter op Top posts. Dan heb ik de hoogste posts in de subreddit gelijk voor me klaar staan, en die gaan ook vaak heel veel waard zijn.

Python Leren - /r/learnpython subreddit met filter: Top, All time

Python Installeren

Om Python te leren, moet het wel geïnstalleerd zijn op onze computers / laptops. Het is beschikbaar op Windows, macOS en Linux. Ik heb zelf Windows en Linux, maar vandaag is de populairste besturingssysteem nog steeds Windows, dus pak ik me Windows-installatie erbij en leg ik het stap voor stap uit.

Ga naar de volgende pagina en volg het stappenplan: Python downloads

Installatie – Stappenplan

Stap #1: Kies je Python versie

Ik wil gelijk zeggen dat ik Python 3 aanraad voor iedereen, het wordt het meeste gebruikt en Python 2 eigenlijk niet meer. Wat het inhoud is dat Python 3 gewoon de nieuwste versie is, kort gezegd werkt het sneller en efficienter dan versie 2, met veel minder bugs.

Tijdens het schrijven van dit artikel is de nieuwste subversie 3.10 dus installeer ik die, maar ik raad iedereen aan om de nieuwste versie te kiezen die beschikbaar is.

Python Download

Python Leren - Python downloads pagina op https://www.python.org/downloads/

Stap #2: Download en open de installer

Dit is wel een makkelijke stap denk ik, de gele knop gemarkeerd met de pijl stuurt je gelijk de download. Als de download klaar is kan je de installer openen en zou je dit moeten zien:

Python Leren - Python installer met "Add Python in PATH" aangeklikt
BELANGRIJK: als jullie ook “Add Python 3.10 in PATH” aanklikken onderaan aangewezen met de rode pijl is de installatie veel beter opgezet.

Stap #3: Wacht tot de installer klaar is

Ook niet heel veel over te zeggen.

Python Leren - Python installer aan het laden
“Setup Progress”

Stap #4: Klaar!

Eindelijk! Python is geïnstalleerd op onze systemen als alles goed is gegaan, dit zou je uiteindelijk moeten zien (misschien bij jou in het nederlands want mijn computer is Engels ingesteld, dus let daar op). Als je nu op close drukt, gaan we het gelijk proberen te gebruiken in de volgende paragraaf.

Python Leren - Python installer klaar
“Setup was succesful”

Introductie… in Python!

Ik heb het goede idee gekregen dat we anders onszelf introduceren in Python code. Als je installatie goed is gelukt voor Python versie 3, hebben je als het goed is 2 applicaties mee gekregen. Dit zijn de Python Shell en Python IDLE, we gaan hiervoor de Python Shell gebruiken dus open het.

Leren programmeren met Python

Hoe we dit gaan doen, is we gaan een tekst intypen met een variabel die we “naam” gaan noemen. Ons programma gaat ons vervolgens vertellen: “Goedendag (naam), hoe gaat het?”. Ik ga dus laten zien hoe het moet met mijn eigen naam ingevuld, maar voel je vrij om je eigen naam in te vullen bij jouw kant.

naam = "Gino"

Hier zetten we onze variabel naam naar “Gino”, dus wat ik zei, voel je vrij om je eigen naam hier in te vullen. Het volgende ziet er misschien een beetje eng uit maar geen paniek want dit is uitgelegd hoe we de tekst kunnen op ons beeld kunnen krijgen:

naam = "Gino"
print("Goedendag {0}, hoe gaat het?".format(naam))
Python Leren - Output code eindresultaat
Eindresultaat van code

Oké, als het er ingewikkeld uit ziet, maak je geen zorgen dat is normaal voor beginners. Het doel is dat je het leert dus ik leg alles uit wat er precies staat:

Zie het eerst stukje, "print” gewoon als een commando dat alles wat erachter tussen de ( en ) zit, terug op het beeld moet komen. Deze "print” commando zorgt er dus voor dat het hele bericht terugkomt.

Daarna het stukje: "Goedendag {0}, hoe gaat het?", over het {0} gedeelte betekent dat de eerst variabel die vervolgens geformatteerd moet worden.

Tot slot het einde, ".format(naam)" heeft dus te maken met dat variabel, wat het nu doet, is het formatteert de gezette variabel in {0} naar de ingevulde naam, waardoor het terug kan komen in het bericht!

Als dit heel moeilijk was en je snapt het niet, dit is echt volkomen normaal, maar dat moet goed komen. Dit heeft het onderwerp “String Formatting” en de functie print(), meer informatie kan je ook hier vinden over deze functies: https://docs.python.org/3/tutorial/inputoutput.html.

Bonus Opdracht

Als jullie willen zouden jullie ook het bericht kunnen uitbreiden, naar bijvoorbeeld iets met de provincie erbij:

naam = "Gino"
provincie = "Noord-Brabant"
print("Goedendag {0} uit {1}, hoe gaat het?".format(naam, provincie))
Python Leren - Het Testen Van De Bonus Opdracht In Console
Eindresultaat van code met provincie variabel toegevoegd

Heel cool, dus we kunnen variabele stukjes data zetten en dat weer terugkrijgen in een bericht. Voel je vrij hiermee te experimenteren! Maar wees echt niet teleurgesteld als je niet begrijpt wat er staat of hoe het werkt. Je gaat het echt uiteindelijk allemaal begrijpen hoe meer je programmeert, dit is gewoon even iets snel voor de fun gemaakt.

Uiteindelijk is het natuurlijk dat Python zo goed gebruikt kan worden, dat we bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie of met andere woorden AI kunnen gaan maken. Maar Python leren kan heel snel de basis gekend krijgen, wat al wonderen doet voor mensen.

Conclusie

Als je Python wilt leren, zijn er tal van manieren om dat te doen, en is er dus laten zien dat je heel veel kanten op kan met Python! We hebben er hier een paar op een rijtje gezet, maar als je vragen hebt of meer hulp nodig hebt bij het vinden van de juiste stappen voor jou, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Ik altijd blij om aspirant-python-ontwikkelaars te helpen hun weg te vinden in deze programmeertaal.

Met de groeiende populariteit en vele toepassingen in de echte wereld, is het nooit te laat om Python te leren. Neem anders ook een kijkje op de Home pagina voor andere handige Python programmeren tutorials! Waar wacht je op?

Scroll naar top